Fredags frallor
Publicerat den



1 ¾ dl mjölk
60 g smör, tärnat
50 g färsk jäst
1 ¾ dl ljummet vatten
4 msk socker
1 tsk salt
400-450 g mjöl
Värm ugnen till 180 ˚ C.
Lägg mjölken tillsammans med tärnat smör i en skål och värm i micron ca 1 ½ minut. Lös jästen i ljummet vatten. Tillsätt sedan mjölken med det smälta smöret i jäst blandningen. Rör i socker och salt. Börja med att lägg i 200 gram vetemjöl, blanda det lite och lägg till ytterligare 200 gram mjöl. Spara 50 gram och se om det behövs. Knåda degen i minst 10-15 minuter för bästa resultat. Smörj en ren skål med lite matfett. Lägg degen i skålen, täck med plastfolie och låt den jäsa i 20-30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 12 eller möjligen 24 delar om du vill ha mindre bullar.Rulla bollar och lägg dem i en smord form.
Låt dem vila i ca. 10 minuter. Grädda i ugnen tills de är gyllene ca 15- 20 minuter. Låt svalna lite innnan servering.