Pizzaaa
Publicerat den

Deg
6 dl vatten
50 g jäst
6 dl vetemjöl
6 dl lantbrödsmjöl
1 tsk salt
2 msk olja till plåten
Tomatsås:
400 gram färska tomater
½ dl olivojla
2 vitlöksklyftor
oregano
chilliflakes
salt och peppar
Valfri fyllning
Gör så här
1. Värm vattnet så att det blir fingervarmt och smula ner jästen. Häll degspadet över mjölet lite i taget.
2. Tillsätt salt och arbeta degen i 10 minuter i degblandare eller med en elvisp med degkrok. Om du blandar för hand ska du arbeta degen minst dubbla tiden.
3. Låt degen jäsa under bakduk till dubbla storleken, cirka 1 1/2 timme.
4. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Smörj en ugnsplåt med olja. Tryck ut degen direkt på plåten och låt den jäsa i ytterligare 5–6 minuter (baka ut småbröd av deg som blir över). Ställ in plåten i ugnen på nedersta falsen och grädda degen i 6–7 minuter.
6. Mixa tomaterna till tomatsåsen. Rör ner olivolja, oregano, chilliflakes, salt och peppar. Pressa i vitlöken. Värm upp hastigt i en kastrull och ställ åt sidan.
7. Bred ut tomatsåsen och fördela fyllningen på den förgräddade pizzadegen. Ställ in pizzan i ugnen igen, men nu på översta falsen, och grädda i 5–7 minuter.
om gjort recept från per morberg