Sköna onsdag
Publicerat den

Äntligen onsdag igen! Det är så skönt att komma över onsdagen för då vet man att halva veckan har gått och att endast 2 dagar återstår till helg! Jag har ju dessutom lyxen att sluta ett på fredagar och börja min helg lite tidigare. Även denna helg far vi ut till landet, Alex längtar efter att bara få vara och njuta utav lugnet. Men först två slitsamma dagar till! 
 

Varför inte njuta av en god fika denna onsdag?
 
Gifflar 
 

Grunddeg

13 dl mjöl (ingår även utbakning i det) 

4 dl mjölk 
200 g socker 
200 g smör 
1 st ägg 
1 msk kardemummakärnor 
50 g jäst 


Kanelfyllning100 g smör 
100 g socker 
30 g kanel 
15 g kardemummakärnor 

Vaniljfyllning

2dl marsankräm

Går även bra att lägg i en bit choklad eller twix.

 Deg
Krossa kardemumman.

Smält smöret och häll mjölken och kardemumman. Värm till 30 grader. Använd termometer så blir det inte för varmt.Lös upp jästen med lite av vätskan i degbunken. Häll i resten av ingredienserna och knåda på medelfart i 10 min. Handknådar du så bör det ta lite längre tid. Låt jäsa övertäckt i ca 45 min (gör fyllningar under tiden).

 Stjälp upp degen och knåda den lätt. Använd inte för mycket mjöl. Dela degen i två delar.


Kavla ut ena halvan av degen till en rektangel ca 20 x 70 cm. Använd en pizzaskärare eller liknande för att skära ut trekanter med basen 10-12 cm. Var noga med att mjöla under och lyft degen mellan kavlingarna så att du vet att den inte fastnar. Det är ibland lättare att mjöla ovansidan och vända på degen istället.

 Bred på kanelfyllningen eller vaniljfyllning och rulla ihop degen till en tät rulle som du sedan skär i 3-4 sm breda bitar.

 Lägg i formar. Jäs övertäckta i ca 30 min.

Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker. Grädda i ca 15 min i 225 grader. 

Kanelfyllning
Krossa kardemummakärnorna, vispa samman allt till en slät kräm.

Vaniljfyllning

Visp ihop vaniljkrämen enligt förpackningen, låt stå i kylen en stund innan du brer ut det på degen. 

 

 

 
 
 Kalla wraps
Publicerat den

I måndags gjorde jag en enkel men mycket god middag. Det blev wraps, lätt att förbereda och eftersom jag inte viste exakt när Alex skulle komma hem blev det perfekt! 
 
Kalla kycklingwraps
3 personer
 
350 gram kyckling
grill olja caramba 
grillkrydda
 
valfria grönsaker
3 tortilla bröd
 
Guacamole
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skär kycklingen i mindre bitar, krydda med lite grillkrydda och ringla över grillolja så att det täcker kycklingen, rör runt. Ställ in kycklingen i ugnen ca 30 minuter. Rör runt då och då. Skär under tiden din sallad som du vill fylla wrapsen med. När kycklingen är klar skär du den i smala strimlor och sedan fyller du ditt tortillabröd med sallad och kyckling och sist toppar du med guacamole! Till dina wraps kan du servera ett kiwi och lime vatten för att friska upp en aning! 
 
 
Kiwi och lime vatten
 
1 liter kallt vatten
½ lime
½ kiwi
isbitar
 
Skär kiwin och limen i små bitar lägg i en kanna och fyll på med iskalltvatten! I med mer isbitar och sedan är det bara att svepa! 
 
 
 blue inspiration
Publicerat den

Om man fick drömma och varför skulle man inte? Jag vill bli bra på att baka, ta fina och inspirerande bilder. Men det tar tid och ork och är inte gratis. Men jag vill så mycket, en dag ska jag bli bra! 
 
Jag vill kunna ta bilder likt dessa! Så underbara och fina! Bilderna hittar ni här