Saffransdrömmar & varm äppeljuice!
Publicerat den

Ja snart är det officiellt jul! Bara ynka fem dagar kvar tills första advent! Jag har redan bakat massa julgodis för att prova vilka som blir bäst till julbordet! Julmust har jag tjuvsmakat på och en pepparkaka har slunkit ner. Men dock ingen glögg än! Det får bli på söndag! Måste hinna baka lussekatter innan dess också! Nu håller jag på att grädda pepparkaksdrömmar med daim, hoppas de blir smarriga! Efter det ska jag ut och gå med Johanna i spåret och bränna bort alla kalorier som jag smaskat i mig idag!
 
Saffransdrömmarna blev super goda! Dock inte lika gula som jag trodde de skulle bli! Men dessa kommer jag garanterat servera till adventsfikat!
 
 Saffrandrömmar
 
100 g Smör
2.5 dl Socker
1 msk vaniljsocker
1 dl solrosolja
0.5 tsk hjorthonssalt
0.5 g saffran
4 dl Vetemjöl
 
Saffransdrömmar: Sätt ugnen på 150°. Vispa smöret luftigt tillsammans med socker och vaniljsocker. Tillsätt oljan, lite i taget. Blanda hjorthornssalt och saffran med mjölet och tillsätt det till smörblandningen; blanda till en deg. Rulla degen till 4 längder; skär varje längd i 15 små bitar som rullas till bollar. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper (ej för tätt) och grädda mitt i ugnen i 15 minuter.
 
Servera med en varm äppejuice pimpad med stjärnanis!
 
 




Daimglasstårta!
Publicerat den

Glass, glass, glass. Jag kan inte få nog. SKulle kunna äta en liter varje dag om det inte vore så onyttigt. Jag älskar verkligen glass och min glassmaskin som gör att jag så enkelt kan göra egen glass! Daimglassen som vi åt för ett par veckor sedan hann inte riktigt fastna på bild eftersom vi åt den på kvällen och den tog slut på ett slurp! Men ett recept finns iallafall!
 
 
 
 
3 dl grädde
2½ dl mjölj (helst röd)
2tsk vaniljpulver
150 gram socker
70 gram philadelphiaost
 
2 paktet hackad dubbeldaim
 
chokladsås

100 gram mjölkchoklad
50 gram grädde
 
Värm grädden med sockret och vaniljpulvret. Värm tills sockret löst upp sig. Tillsätt mjölken och philadelphiaosten, rör om.  Häll sedan smeten i en glassmakskin. Kör tills den är krämig, häll ner hackad daim  och ställ sedan in den i frysen en stund så att den blir riktigt kall och god! Gör under tiden chokladsåsen. Värm grädden och rör ner chokladen, rör tills den är slät och häll då över på glassen!
 
 



Pepparkakspopcorn
Publicerat den

Någon mer än jag som längtar till advent? Lite mer vinterkänsla vore mysigt. Dock kommer jag säkert ångra mig sen när snön kommer. Men just för att få julkänslan så måste det vara kallt och snöigt! Dock är det ju ca 2 veckor kvar tills man får börja julpynta. Men idag åt jag min första pepparkaka och dessutom gjorde jag min första pepparkaksdeg idag! Japp det börjas i tid! Om ni är sugna på lite pepparkakssmak borde ni prova att smaksätta fredagspopcornen med det!
 
Pepparkakspopcorn
 
1 påse popcorn
125 gram smör
175 gram farinsocker
2 msk ljussirap
45 gram flytande glykos
2 msk pepparkakskrydda (efter smak såklart!)
½ tsk bikarbonat
 
 
Poppa 2 påsar med popcorn. Klä en plåt med bakplåtspapper och lägg popcornen på. Lägg smöret i en kastrull, sjud på låg värme. Häll sedan i resten av ingredienserna, alla utom bikarbonaten. När sockret har smält, höj värmen och låt börja koka. Låt koka i 5 minuter. Ta av kastrullen från plattan och häll ner bikarbonaten. (Det kommer börja bubbla mycket). Häll smeten över popcornen och rör om tills allt ha blandats. Rosta i ugnen i ca 1 timme. Rör om var 15e minut. Ta sedan ut och låt svalna. Servera!